ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

20 Φεβρ 2011
1. Οι τρεις Σωματοφύλακες

          Ο Αλέξανδρος Δουμάς (1803-1870), Γάλλος συγγραφέας, έγραψε 250 περίπου μυθιστορήματα και 25 θεατρικά έργα και θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γραφέας συμβολαιογραφείου στην αρχή, μελέτησε σε βάθος τη γαλλική ιστορία, από την οποία και εμπνεύσθηκε τα περισσότερα έργα του. Τα μυθιστορήματά του είναι γεμάτα δράση, περιπέτειες, απρόβλεπτες εξελίξεις αλλά και χιούμορ. Τα γνωστότερα έργα του είναι: Οι τρεις σωματοφύλακες (1844), Μετά είκοσι έτη (1845), Η βασίλισσα Μαργκό (1845), Ο Κόμης Μοντεχρίστος (1848).
          Η ιστορία διαδραματίζεται το 17ο αιώνα στη Γαλλία και στην Αγγλία, την εποχή που ο ραδιούργος καρδινάλιος Ρισελιέ συνωμοτεί ενάντια στη βασίλισσα, ενώ οξύνονται οι διαμάχες μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι εμφύλιες διαφορές στο γαλλικό έδαφος και ο πόλεμος με τους Ισπανούς.
          Ο νεαρός Γασκόνος Ντ΄ Αρτανιάν, έχοντας μαζί του τρία δώρα που του είχε χαρίσει ο πατέρας του, ένα γέρικο άλογο, 15 σκούδα (νομίσματα) και μια συστατική επιστολή για τον αρχηγό των σωματοφυλάκων του βασιλιά κ. Ντε Τρεβίλ. Mε σκοπό να ενταχθεί σ΄ αυτούς, πέρασε από τη Μεγκ, μια μικρή γαλλική πόλη, όπου εξαιτίας του οξύθυμου χαρακτήρα του μονομάχησε μ΄ έναν άγνωστο άντρα, χάνοντας το σπαθί και την πολύτιμη επιστολή του. Στην βασιλική αυλή, περιμένοντας να τον δεχτεί σε ακρόαση ο κ. Ντε Τρεβίλ, παρατηρούσε με θαυμασμό τις σκληρές μονομαχίες των σωματοφυλάκων, εντυπωσιάστηκε από τα αρνητικά σχόλια για τον καρδινάλιο Ρισελιέ, αλλά και από την ξεχωριστή, επιβλητική, ευγενική και διακριτική παρουσία των σωματοφυλάκων Πόρθου,  Άραμη και Άθω, με τους οποίους δέθηκε και συμμάχησε και με την τόλμη, το θάρρος και την εξυπνάδα που τον διέκριναν, εντάχθηκε στην ομάδα τους και μονομαχούσαν με επιτυχία όλοι μαζί εναντίον των ανθρώπων του καρδινάλιου Ρισελιέ. Αγωνίζονταν με το σύνθημα ``όλοι για έναν και ένας για όλους``.
          Η επιβλητική και παράτολμη παρουσία του νεαρού Ντ΄ Αρτανιάν και η αποφασιστικότητα των αφοσιωμένων φίλων του, είχαν ως αποτέλεσμα να εκτελούν με επιτυχία όλες τους τις αποστολές.
          Οι ¨τρεις σωματοφύλακες¨ είναι ένα εντυπωσιακό και συναρπαστικό μυθιστόρημα γεμάτο δράση, περιπέτειες, πάθη, μίση, αλλά και βαθιές φιλίες που προκαλεί συγκίνηση στους αναγνώστες, ιδιαίτερα με την πλοκή και τους χαρακτήρες των ηρώων του. Μας διδάσκει πως η τόλμη, το θάρρος και η ομαδική συνεργασία είναι τα βασικά όπλα για να πετύχουμε το σκοπό μας. Αξίζει να διαβαστεί από όλους μας.
Teo
 
2. Το  κάλεσμα  της  άγριας  φύσης

       Ο  συγγραφέας  του  βιβλίου   Τζάκ  Λοντον  γεννήθηκε  και  μεγάλωσε  στο  Σαν Φρανσίσκο, το 1876, από φτωχούς γονείς. Το 1897 ταξίδεψε στο Κλοντάικ όπου έγραψε το βιβλίο αυτό. Το 1906 έγραψε τον Ασπροδόντη. Πέθανε πολύ νέος σε ηλικία 40ετών, το1916, αφήνοντας πίσω του 50 βιβλία.
       Βρισκόμαστε στην ηλιόλουστη κοιλάδα της Σάντα Κλάρα του Κλοντάικ, το 1897. Ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας είναι  ο  Μπάκ,  ένας  μεγαλόσωμος σκύλος που ήταν διασταύρωση λυκόσκυλου και  Αγίου Βερνάρδου. Ο  Μπάκ  πέρασε  τα πρώτα ήρεμα χρόνια του στο  σπίτι του δικαστή Μίλερ και της οικογένειάς του. Μια μέρα ο  συνεργάτης του δικαστή, ο Μανουέλ τον πούλησε σε έναν έμπορο. Ξαφνικά  βρέθηκε στην Αλάσκα σέρνοντας έλκηθρα βαριά φορτω-μένα με χρυσό. Εκεί έμαθε να φοβάται και να επιβιώνει σε σκληρές συνθήκες.
       Στο άγριο περιβάλλον ένιωσε αγάπη για τον Τζόν Θόρτον. Όλα άρχισαν  όταν ο Θόρτον είδε τον Μπάκ να σκοτώνει τρία Χάσκι ταυτόχρονα.  Εντυπωσιάστηκε  και  τον  πήρε  στη  σκηνή. Mία μέρα ο Θόρτον έβαλε  στοίχημα χίλια  δολάρια  με τον  Μάρτη  ότι  ο Μπάκ    μπορεί  να  σύρει  μισό τόνο αλεύρι. Ο Μάρτη δεχτηκε το στοίχημα. Ο Θόρτον  έδεσε  στο  λαιμό  του  σκύλου  ένα  σκοινί, που  η   άκρη  του  ήταν  δεμένη  στο  έλκηθρο. Ξαφνικά  μπροστά  στα  μάτια  όλων  άρχισε  να  το  σέρνει.  Τελικά  πέρασε  την  γραμμή  που  είχαν  βάλει  για  τέρμα  και  ο  Θόρτον  κέρδισε  τα  λεφτά. Με  αυτά  πραγματοποίησε  το  ταξίδι  στο  Βορρά  για  χρυσό.  Εκεί  ο  Μπάκ  έμαθε  να  κυνηγά  και  να  σκοτώνει  το  θήραμά  του.  Μία  μέρα  όμως  τους  επιτέθηκαν  Ινδιάνοι Γίχατς.  Εκεί  βρήκε  τραγικό  θάνατο  ο  Θόρτον. Αν  θέλετε  όμως  να  μάθετε  τι  απέγινε  ο  Μπάκ  σας  προτείνω  να  διαβάσετε  το  βιβλίο.
Καθώς  διάβαζα  το  βιβλίο  ένιωθα  διαρκώς  πολύ αγωνία  και  μεγάλη περιέργεια για  τη  συνέχεια  της  ιστορίας. Είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο.
Andre

3. Ο ΚΟΜΗΣ ΜΟΝΤΕΧΡΙΣΤΟ

                Ο Αλέξανδρος Δουμάς ήταν Γάλλος λογοτέχνης, γιoς του Θωμά Αλέξανδρου Δουμά, στρατηγού του Ναπολέοντα. Έγραψε γνωστά μυθιστορήματα όπως:
·         ‘’Ερρίκος ο Γ και η αυλή του’’
·         ‘’Οι τρείς σωματοφύλακες’’
·         ‘’Μετά 20 έτη’’
·         ‘’Η μαύρη τουλίπα’’  
Ο Έντμοντ  Νταντές είναι ένας έντιμος και φιλήσυχος νεαρός ναυτικός ο οποίος ετοιμάζεται να παντρευτεί την όμορφη Μερσέντες. Τα όνειρα του όμως διαλύονται απότομα όταν ο Φερνάν ο καλύτερος του φίλος τον εξαπατά θέλοντας να κάνει δική του την Μερσέντες . Ο Έντμοντ κα-τάδικάζεται άδικα  για προδοσία και βρίσκεται έγκλειστος στη φημισμένη φυλακή στο νησί του Σατώ Νίφ. Ο εφιάλτης του θα διαρκέσει δεκατρία ολόκληρα χρόνια.
Στοιχειωμένος  από τη φοβερή τροπή που έχει πάρει η ζωή του με τον καιρό αλλάζει τα πι-στεύω του για το τι είναι «καλό» και τι «κακό». Η εντιμότητα του δίνει τη θέση της στον πόθο να πάρει εκδίκηση από όλους εκείνους που τον αδίκησαν και τον πρόδωσαν. Με τη βοήθεια ενός επίσης αθώου συγκρατουμένου του, ο Νταντές καταστρώνει το σχέδιο της απόδρασης του, που τελικά πετυχαίνει και μεταμορφώνεται στο μυστηριώδη και ευκατάστατο Κόμη Μο-ντεχρίστο.
        Αδίστακτος για το δικό του πλέον συμφέρον εισχωρεί με πανέξυπνο τρόπο στη γαλλική αριστοκρατία και υποδυόμενος τον ευγενή καταστρέφει συστηματικά όσους τον εκμεταλλεύ-τηκαν!
Ο Κόμης Μοντεχρίστο είναι ένα μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη, ώστε να μη σταματήσει μέχρι να το διαβάσει όλο. Φοβερή πλοκή, αγωνία και περιπέτεια χαρακτηρίζουν  το βιβλίο. Σε πολλά σημεία του βιβλίου ένιωσα ζήλια για τον Μόντεχρίστο  και θα ήθελα να ήμουν στη θέση του. Σας προτείνω να το διαβάσετε.
Pan Del
  
 4. Η σπηλιά με τα μυστήρια

   Η Ένιντ Μπλάιτον γεννήθηκε και έζησε στο Λονδίνο και σπούδασε  νηπιαγωγός. Το 1922 εξέδωσε  το πρώτο  της  βιβλίο «Παιδικοί ψίθυροι», μια ποιητική συλλογή. Συνεργάστηκε  με  την  επιθεώρηση «O κόσμος των δασκάλων» όπου δημοσιεύτηκαν πολλές ιστορίες, ποιήματα και θεατρικά έργα της. Αυτή η συνεργασία την έκανε γνωστή σε αμέτρητα παιδιά. Από το 1937 αρχίζει να εκδίδει τα πρώτα μεγά-λα διηγήματα της. Η Ένιντ Μπλάιτον ήταν και παραμένει η αγαπημένη  συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ιδιαίτερα για παιδιά 8-12 ετών. Χρησιμοποίησε και το ψευδώνυμο Μαίρη Πόλοκ, σε λίγα βιβλία της. Πέθανε το 1968.
    Οι μυστικοί Εφτά, μια παρέα παιδιών που τους αρέσει η περιπέτεια, μένουν  άστεγοι γιατί το μέρος που κάνουν τις συγκεντρώσεις τους χρειάζεται επισκευές. Σε ένα παμπάλαιο ορυχείο ανακαλύπτουν μια υπέροχη σπηλιά, ιδανική για τις συναντήσεις τους. Αποφασίζουν, λοιπόν, να μεταφέρουν εκεί το αρχηγείο τους. Μαζεύονται καθημερινά, συζητούν και παίζουν.
    Ξαφνικά όμως καταλαβαίνουν ότι  και κάποιος άλλος έχει τρυπώσει στη σπηλιά τους. Ένα σημειωματάριο που ανακάλυψαν, μετά από πολύωρη αναζήτηση και μια σημείωση σε αυτό, τους έκανε να σκεφτούν ένα σχέδιο παρακολούθησης. Δυο από την ομάδα των επτά ακολούθησαν τα στοιχεία που τους έδινε το σημειωματάριο. Αυτό που κατάφεραν να μάθουν επιπλέον ήταν η λέξη «σκιάχτρο».
    Μετά από πολλές περιπέτειες ψάχνοντας για ένα «σκιάχτρο» και ένα κρυμμένο μυστικό βρήκαν μια προεξοχή στη σπηλιά τους, που τους οδήγησε σε μια δεύτερη μυστική είσοδο και μια κρυμμένη σπηλιά, όπου μέσα υπήρχε ένας μυστηριώδης ταχυδρομικός σάκος. Αυτό θα έλυνε και το γρίφο του παράξενου επισκέπτη στο καταφύγιό τους.
Το βιβλίο αυτό μου άρεσε πολύ, ήταν συναρπαστικό και την ώρα που το διάβαζα μου προκαλούσε πολλές σκέψεις και εικόνες. Όποιος θέλει να μάθει τη συνέχεια της ιστορίας, του προτείνω να πάρει και να διαβάσει αυτό το συναρπαστικό βιβλίο!!!
Jim

5. Οι μυστικοί 7

Η συγγραφέας Enid Mary Blyton γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1897 και πέθανε στις 28 Νοεμβρίου 1968. Ηταν Αγγλίδα συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και γνωστή ως Mary Pollock. Μια σημαντική  συγγραφέας παραμυθιών για τα παιδιά του 20ου αιώνα. Τα βιβλία της είναι πολυάριθμα και βασισμένα σε συγκεκριμένους χαρακτήρες όπως οι μυστικοί εφτά και έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.Τα βιβλία της είναι δημοφιλή σε πολλά μέρη του κόσμου και έχουν  πουλήσει πάνω από 600 εκατομμύρια αντίτυπα. Ιδιαίτερα δημοφιλή έργα της είναι τα "Famous πέντε’’, τα ‘’5 εύρεση outers και τα ‘’μυστικοί 7’’. Γι’ αυτό το τελευταίο θα μιλή-σουμε σήμερα.
Η συγγραφέας σ’ αυτό το βιβλίο μας παρουσιάζει μια ομάδα παιδιών που τους αρέσει να λύνουν μυστήρια. Τα επτά παιδιά αφού έχουν κάνει μια μυστική ομάδα, συναντιούνται κρυφά σε μια αποθήκη. Εκεί συζητάνε και προσπαθούν να βρουν λύσεις για διάφορα παράξενα πράγματα που έχουν συμβεί. Είναι Σαββατοκύριακο και δυο από τα παιδιά της συμμορίας, τα αδέρφια Πέτρος και Τζένη, πηγαίνουν να δουν τη γιαγιά τους. Περνούν όμορφα όλη την ημέρα τους και το απόγευμα έρχεται ο πατέρας τους να τους πάρει με το αυτοκίνητο. Ο πατέρας τους αφήνει το αυτοκίνητο για λίγο και πάει να κάνει μια δουλειά.Τα παιδιά κουρασμένα αποκοιμήθηκαν. Ξαφνι-κά, το αυτοκίνητο το κλέβουν δυο άνθρωποι ….
Το τι θα επακολουθήσει θα το μάθετε όταν διαβάσετε το βιβλίο, το οποίο εμένα μου άρεσε πολύ, γιατί έχει δράση, αγωνία και την ώρα που το διαβάζεις δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου. Σε καθηλώνει κυριολεκτικά .Είναι ένα βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσεις.
Michael

Ρωμαίος και Ιουλίτσα

Η Ελένη Τορόση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Μόναχο, όπου και ζει. Κάνει εκπομπές για τους Έλληνες που ζουν στη Γερμανία και ρεπορτάζ για την τέχνη και τον πολιτισμό. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλά βιβλία της, όπως  "Κουμπότρυπες κι ελέφαντες", "ο Μελάνιος Τρεχαντήρας ταξιδεύει" και "Ένα ψάρι στο κακάο".

Η Ιουλία είναι μία χελώνα που ζει μαζί με την γιαγιά της, την Ισμήνη. Φέτος το καλοκαίρι,
Ιουλίτσα και Ρωμαίος
επειδή είχε πολλούς καύσωνες,  δεν άντεχε το καβούκι της και συνέχεια μουρμούριζε.  Γι'αυτό και την κορόιδευαν οι φίλες της.Ένα πρωινό η γιαγιά της, για να μην την βλέπει να στεναχωριέται, την πήγε σε ένα μυστικό μέρος πίσω από το μοναστήρι, όπου πήγαινε η ίδια μαζί με τον άντρα της και έκαναν ντους στους καταρράκτες. Το επόμενο πρωινό η Ιουλία συνάντησε ένα λαγό και έγιναν φίλοι. Μια μέρα η Ιουλία πήγε να μαζέψει τα βότανα της Αγάπης. Ο λαγός όταν τα έφαγε έγινε μικρός και μπήκε στο καβούκι της χελώνας για να κοιμηθούνε αγκαλίτσα. Όλες οι χελώνες που τους έβλεπαν έλεγαν "τί ζευγάρι είναι αυτό!".Μια μέρα άκουσαν ένα θόρυβο, Ήταν ένα ελικόπτερο που μοίραζε διαφημιστικά για το Περού. Ο λαγός κοίταξε στενοχωρημένος την χελώνα και της είπε ότι πρέπει να φύγει για να συνεχίσει τον γύρο του κόσμου. Γι'αυτό της πρότεινε να πάει και αυτή μαζί του.
Θα δεχτεί η χελώνα να πάει μαζί του;
Ο Ρωμαίος και η Ιουλίτσα είναι ένα συναρπαστικό παραμύθι γεμάτο περιπέτειες, αγάπη και βαθιές φιλίες. Γι'αυτό σας προτείνω να το διαβάσετε!!!!!!!

Depy Semel

Όταν βρω ένα θησαυρό

Η Πέπη Δαράκη  γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου. Εκτός  από το συγγραφικό της έργο, ανέπτυξε έντονη αγωνιστική δράση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο γυναικείο Κίνημα. Επίσης, έχει τιμηθείμε βραβεία, διακρίσεις και η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε Έπαινο για το συνολικό συγγραφικό της έργο. Η Πέπη Δαράκη έχει εκδώσει τριάντα πέντε βιβλία, μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, ταξιδιωτικά και βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Αρκετά βιβλία της έχουν βραβευτεί  από την εταιρεία «Παιδικής Λογοτεχνίας», όπως «Τα περιστέρια του καμπαναριού», «Λίγο πριν ξημερώσει», «Με τα φτερά της Μαριός» κ.ά.
Όταν βρω ένα θησαυρό Ένα από τα παιδικά λογοτεχνικά  της  βιβλία, με τίτλο «Όταν βρω ένα θησαυρό», μιλά για ένα κοριτσάκι που ζει στην επαρχία με τους αγαπημένους του γονείς και τα τρία μεγάλα αδέρφια της. Δεν έχουν όμως την οικονομική ευχέρεια να αγοράζουν ότι επιθυμούν, παρά μόνο τα αγαθά που τους βοηθούν να ζήσουν. 
Η μικρή Ρηνιώ είναι ένα πανέξυπνο κοριτσάκι που ότι ακούει από τους μεγάλους και ότι βλέπει έξω στη φύση το επεξεργάζεται  διαφορετικά μέσα στο μικρό της μυαλουδάκι. Δεν έχει όμως κούκλες,επιτραπέζια και πολλά άλλα παιχνίδια για την ηλικία της. Δεν δείχνει όμως και να επηρεάζεται από αυτό, γιατί έχει τους φίλους της γειτονιάς της, με τους οποίους παίζει κάθε απόγευμα. Μια μέρα όμως κάτι άλλαξε. Ο πατέρας του μικρού κοριτσιού ήρθε στο σπίτι στενοχωρημένος, γιατί ξαφνικά είχε χάσει τη δουλειά του. Με τα λεφτά του πατέρα αγόραζαν τα απαραίτητα. Ευτυχώς, που με τη δουλειά της μεγάλης τους κόρης, Αγγέλας,  μπορούσαν τώρα πια να ζήσουν. Η αγάπη, όμως, που επικρατεί μέσα στο σπίτι, ξεπερνά τις καθημερινές δυσκολίες που βαραίνουν τη ζωή τους. 
Τελικά θα συνεχίσουν να ζουν σε τόσο άθλια κατάσταση ή ο δύσμοιρος πατέρας θα βρει επιτέλους δουλειά;
Όταν διάβασα το βιβλίο αυτό, σκέφτηκα πως το να μην έχουμε κάποια πράγματα που επιθυμούμε ή το να μας συμβεί κάτι άσχημο ξεπερνιέται με την αγάπη και την ελπίδα που έχουμε μέσα μας και στην οικογένειά μας.
Αξίζει να διαβαστεί απ’όλους μας. 

elisabethsot   

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΟΙ  της Γαλάτειας Καζαντζάκη

Η Γαλάτεια Καζαντζάκη (1881-1962), συγγραφέας, κριτικός και μεταφράστρια, ήταν κόρη του λόγιου εκδότη Στυλιανού Αλεξίου. Το 1911 παντρεύτηκε το συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1926 χώρισε με το Ν. Καζαντζάκη και το 1933 παντρεύτηκε τον ποιητή και κριτικό Μάρκο Αυγέρη. Η Γαλάτεια Καζαντζάκη συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου: έγραψε μυθιστορήματα, θεατρικά, συλλογές διηγημάτων, ποιήματα και παιδικά όπως: «Γυναίκες», «Άνθρωποι και υπεράνθρωποι», «Με κάθε θυσία», «Ενώ το πλοίο ταξιδεύει», «11 π.μ.-1μ.μ.», «Κρίσιμες στιγμές», «Μια μικρή ηρωίδα» κ.α. Έγραψε επίσης και αναγνωστικά για το δημοτικό σχολείο, έργο για το οποίο βραβεύτηκε. "Οι τρεις φίλοι" ήταν ένα από τα αναγνωστικά και προοριζόταν για τη Β΄ τάξη του δημοτικού σχολείου.
Το βιβλίο περιγράφει τις περιπέτειες τριών παιδιών, του Παύλου, της Ανθούλας και του αδελφού της Νίκου. Ο Παύλος ήταν ένα μικρό αγοράκι που έπαιζε ανέμελα στο χωριουδάκι του. Όταν μεγάλωσε, οι γονείς του τον πήγανε στο σχολείο. Κάποια στιγμή έλαβε η οικογένειά του ένα γράμμα από το θείο του, που ήταν ναυτικός. Το γράμμα έλεγε ότι ο θείος του θα τους επισκεπτόταν. Ο θείος έμεινε για αρκετό καιρό στο χωριό. Όταν ήρθε ο καιρός να φύγει, ρώτησε τον Παύλο αν ήθελε να πάει μαζί του. Ο θείος συμφώνησε με τον πατέρα του Παύλου να τον πάρει μαζί του. Ο Παύλος στο πλοίο γνώρισε τα παιδιά του καπετάνιου, την Ανθούλα και το Νίκο και έγιναν πολύ καλοί φίλοι. Ένα βράδυ ξέσπασε τρικυμία και το πλοίο βούλιαξε. Οι τρεις φίλοι κατάφεραν να σωθούν και βρέθηκαν σε ένα έρημο νησάκι. Ο Παύλος, όταν ξύπνησε, βρήκε πάνω σε κάτι βράχους την Ανθούλα και το επόμενο πρωί βρήκαν στην αμμουδιά το Νίκο. Τις επόμενες ημέρες τα παιδιά πήγαν και πήρανε πράγματα από το μέρος του πλοίου που δεν είχε βυθιστεί, μάθανε να πιάνουν την τροφή τους, να ανάβουν φωτιά και να φτιάχνουν ό,τι άλλο θα τους βοηθούσε να επιζήσουν. Έφτιαξαν ημερολόγιο και κατάφεραν να πιάσουν αγριοκάτσικα, με των οποίων το δέρμα έκαναν ζεστά ρούχα για το χειμώνα. Με το σύνθημα «θάρρος παιδιά!» κατάφεραν να κάνουν και πολλά άλλα πράγματα που ήταν απαραίτητα για να οργανώσουν τη ζωή τους εκεί.
Ο χειμώνας πέρασε και ο Παύλος άρχισε να κατεβαίνει στην παραλία για ψάρεμα. Μέρες αργότερα, ο Παύλος είδε στην παραλία αποτυπώματα ανθρώπου. Στην αρχή πίστευε πως είναι ενός ναυαγού. Ήταν αλήθεια κάποιου ναυαγού ή ήταν η σωτηρία που περίμεναν; Τι θα απογίνουν οι τρεις φίλοι μας;
Καθώς διάβαζα αυτό το βιβλίο ένιωθα καθηλωμένος και μέχρι να το τελειώσω απόλυτα αφοσιωμένος σ’ αυτό. Γιατί το βιβλίο «οι τρεις φίλοι» σου παρέχει γνώσεις μέσα από την εργατικότητα και την εφευρετικότητα των παιδιών και κυρίως σου μαθαίνει την αγάπη προς τους φίλους σου. Πιστεύω επίσης πως είναι ένα καλό εγχειρίδιο για κάθε ναυαγό.
Paso

Ο ΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ
Ο συγγραφέας του βιβλίου Κυριάκος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982. και         σπούδασε  κλασσική φιλολογία.   
Επίσης, πολλά έργα του βραβεύτηκαν όπως:
 Ο ΓΙΩΡΚΗΣ Ο ΚΑΡΠΑΣΙΤΗΣ                                
 ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΣΕΝΤΟΝΙΩΝ
 ΜΙΚΡΟΙ ΕΡΩΤΙΚΟΙ ΘΡΗΝΟΙ
    Στον τενεκεδένιο ιππότη ένας δεκάχρονος ονειροπόλος, ο Αβέρκιος, διάβαζε συνέχεια ιπποτικά μυθιστορήματα. Τον Αβέρκιο τον κορόιδευαν οι φίλοι του στο σχολείο. Αλλά αυτό δεν τον πείραζε, γιατί του άρεσε πολύ να τους διηγείται ιπποτικές ιστορίες που αποστήθιζε από τα βιβλία του. Θέλησε λοιπόν να ανεβάσει μια παράσταση σχετικά με τους ιππότες.
Οι ηθοποιοί του θα ήταν οι συμμαθητές του. Ο Μιχάλης, ο Σίμος και ο Ρένος θα ήταν το Τρίο Στούτζες που υποδυόταν τη βασιλική φρουρά του Τζοβάνι, δηλαδή του Μαύρου Κόμη τον οποίο θα υποδυόταν ο Λεόντιος. Ακόμα, έπαιζαν στην παράσταση ο Τίμος ο βασιλιάς, η Λία η βασίλισσα και η Κλειώ η πριγκίπισσα που την αγαπούσε πολύ! Όμως, τι θα γίνει μόλις μάθει ο Λεόντιος ότι θα παίξει το Μαύρο Κόμη; Θα καταφέρουν τα παιδιά να ανεβάσουν την παράσταση και να κερδίσουν το στοίχημα που έβαλαν με τον εαυτό τους;        
Τη συνέχεια της υπόθεσης θα τη μάθετε όταν το διαβάσετε!

<<Το κίτρινο λεωφορείο για την πατρίδα>>

Ο Χρήστος Μπουλώτης είναι ο συγγραφέας του βιβλίου <<Το κίτρινο λεωφορείο για την πατρίδα>>.  Ο Χρήστος Μπουλώτης γεννήθηκε στη Μυρίνα της Λήμνου. Είναι αρχαιολόγος αλλά παράλληλα από το 1987 ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία. Έχει εκδώσει 60 βιβλία. Τα βιβλία του έχουν τιμηθεί με ελληνικά και ευρωπαϊκά βραβεία.

Ο κύριος Στέφανος είχε περάσει τα εξήντα και ήταν συνταξιούχος οδηγός λεωφορείου. Δικό του αυτοκίνητο δεν είχε ποτέ αλλά τώρα που ήταν στη σύνταξη του είχε λείψει το τιμόνι. Έτσι αγόρασε ένα παλιό λεωφορείο, σαράβαλο, αλλά το έφτιαξε με μεράκι μόνος του και το έβαψε κίτρινο, το αγαπημένο του χρώμα. Αυτό της μαργαρίτας που είχε μόνιμα στο πέτο του.
Το πρώτο ταξίδι που έκανε με το κίτρινο λεωφορείο θα άλλαζε τη ζωή του για πάντα. Ξεκίνησε από τη Σμύρνη, την πατρίδα των παππούδων του. Όταν έβαλε τις σκέψεις του σε σειρά κατάλαβε πως το κίτρινο λεωφορείο δεν ήταν καθόλου συνηθισμένο, αφού ενώ ταξίδευες, από τα παράθυρα του έβλεπες τόπους που λαχταρούσες. Διάβασε, μάλιστα, σε κάποιο βιβλίο πως αυτό μπορούσε να γίνει μόνο με παιδιά και συνταξιούχους. Τρία τέτοια λεωφορεία υπάρχουν στον κόσμο. Έτσι, ζωγράφισε μαργαρίτες σε όλο το λεωφορείο, έγραψε επάνω  «Για την πατρίδα» και άρχισε κάθε Σάββατο να ταξιδεύει με τα προσφυγόπουλα της γειτονιάς του,  με προορισμούς την Πολωνία, το Ιράκ, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν, το Σουφλί και άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου.Το κίτρινο λεωφορείο έδινε χαρά και ελπίδα στα παιδιά που ολοένα και αυξάνονταν και μεγάλωνε η φήμη του λεωφορείου. Στα παιδιά που είχαν ανάγκη από αυτή την ελπίδα, που τους έλειπε η πατρίδα των γονιών τους, οι συγγενείς και οι φίλοι που είχαν μείνει πίσω, αλλά και ο ίδιος ο τόπος με τις εκκλησίες, τις πλατείες, τα σπίτια.
Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, μια όμορφη και συγκινητική ιστορία και θα σας πρότεινα να το διαβάσετε.