9 Νοε 2011

ΚΑΘΕ ΟΔΟΣ ... ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι ¨κρύβεται¨ άραγε πίσω από τα ονόματα των οδών που περικλείουν το σχολείο μας;
Για να το ανακαλύψουμε κάναμε μια μικρή έρευνα. Οι δρόμοι γύρω απ’ το σχολείο μας είναι τρεις: Γ. Τσαλοπούλου , Π. Κωστοπούλου και Δ. Σολωμού.
Η οδός Τσαλοπούλου πήρε το όνομα της από τον Γεώργιο Τσαλόπουλο, ο οποίος γεννήθηκε στη δυτική Μακεδονία και έζησε την εποχή του Μεσοπολέμου. Υπηρέτησε στην εκπαίδευση ως διευθυντής του 1ου δημοτικού σχολείου Σερρών.
Η οδός Κωστοπούλου πήρε το όνομα της από τον Περιστέρη Κωστόπουλο, ο οποίος γεννήθηκε στην Προύσα της Μικράς Ασίας το 1888 και πέθανε στην Αθήνα το 1959, όπου μετακόμισε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Οι φόνοι του πατέρα του και του αδελφού του, από τους Τούρκους, τον ανάγκασαν να έλθει στην ελεύθερη Ελλάδα και να εγκατασταθεί στα Σέρρας το 1912.
Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου πολέμου τον συνέλαβαν οι Βούλγαροι. Επέστρεψε στα Σέρρας το 1920.
Ανέλαβε το καφενείο Κρόνιο και το 1925 αγόρασε την έκταση που βρίσκεται το καφενείο Κρόνιο, όπου εν συνέχεια με δύο άλλους συνέταιρους λειτούργησε την κινηματογραφική αίθουσα Κρόνιο, στη θέση που υπάρχει και σήμερα.
Κατόπιν, δημιούργησε τον θερινό κινηματογράφο Έσπερο. Με την έναρξη της βουλγαρικής κατοχής, το 1941, εγκατέλειψε τα Σέρρας και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, απ΄ όπου επανήλθε μετά την απελευθέρωση των Σερρών και ανέλαβε την συνολική διαχείριση των επιχειρήσεών του. Αναγκάστηκε, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, να μετακομίσει στην Αθήνα ύστερα από λίγο.
Το 1957 συνέταξε την διαθήκη του με την οποία παραχωρούσε το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητών και ακίνητων) στην γυναίκα του και την υψηλή κυριότητα αυτών στο Γηροκομείο Σερρών.
Μετά το θάνατο της γυναίκας του το 1967 όλη η περιουσία του περιήλθε στο Γηροκομείο Σερρών, το οποίο προς τιμήν του μετονομάστηκε σε ¨Κωστοπούλειο Στέγη ¨.
Η προτομή του βρίσκεται στο Α΄ Νεκροταφείο Σερρών.
Η οδός Σολωμού πήρε το όνομα της από τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, ο οποίος γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στην Ζάκυνθο και πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 στην Κέρκυρα.
Σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και το 1808 έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, όπου σπούδασε Νομική।Το 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο। Εκεί άρχισε να γράφει τα πρώτα του αξιόλογα στιχουργήματα στα ελληνικά. Ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα.Το πρώτο ποίημά του που έγινε παγκοσμίως γνωστό είναι ο ¨Ύμνος εις την Ελευθερίαν¨(1823).
Στα τέλη του 1828 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα. Στις 3 Φεβρουαρίου του 1849 βραβεύτηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος, επειδή ¨με την ποίησή του έκανε τον λαό περήφανο στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία¨.
Ομαδική εργασία, ΣΤ΄.

2 σχόλια:

crisa είπε...

fantastiko!!!teleio!!!den exo logia:)

voula είπε...

ευχαριστώ crisa