6 Δεκ 2011

ΛΑΠΩΝΕΣΟι Λάπωνες που αυτοονομάζονται και Σαάμοι ζουν στην Βορειοδυτική Ευρώπη ανάμεσα στις χώρες Σουηδίας,Νορβηγίας,Φινλανδίας και Ρωσίας.
Η περιοχή που ζουν καλύπτεται από δάση,πυκνά και τεράστια κι από πολυάριθμες λίμνες,που τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι παγωμένες.Η συνηθισμένη θερμοκρασία βρίσκεται πάντοτε κάτω από το μηδεν.
Στην Λαπωνία ο πληθυσμός τους φτάνουν έως τις 40.000 κατοίκους και η γλώσσα τους είναι σααμική.

Οι Λάπωνες έχουν ανάστημα κοντό(από 1,20-1.50),δέρμα κίτρινο προς μελαχρινό,πρόσωπο πλατύ,κρανίο βραχυκέλαφο και μαλλιά σκούρα.
Η μύτη τους είναι κοντή,πλατιά και λίγο ανασηκωμένη. Η περιοχή που ζουν έχει πολικό κρύο,ντύνονται με δερματα ταράνδου.

Οι πρόχειρες καλύβες τους(όταν μετακοινούνται)έχουν σχήμα κώνου,που τις φτιάχνουν από λεπτούς πασσάλους,που ενώνονται στην κορυφή και σκεπάζονται με δερματα ταράνδων. Όσοι μένουν μόνιμα κάπου, φτιάχνουν ξύλινα σπίτια και τα σκεπάζουν με φλούδες δέντρων,με κλαδιά και λάσπη.

Ασχολούνται με το κυνήγι και το ψάρεμα.

Για μεταφορικό μέσο χρησιμοποιούν το έλκηθρο,το οποίο,έκτος από τα σκυλιά,το σέρνουν και οι τάρανδοι.Οι τάρανδοι είναι για τους Λάπωνες πολύτιμα ζώα,γιατί απ'αυτούς παίρνουν το κρέας τους και το δέρμα.

Τρέφονται με το κρέας των ταράνδων και τα ψάρια.

Ένα μέρος των Λαπώνων έχει εγκαταλείψει τη νομαδική ζωή και απορροφάται σιγά-σιγά από τον πληθυσμό του κράτους που ανήκει.
Επίσης ζουν νομαδική ζωή κι ασχολούνται κυρίως με την εκτροφή ταράνδων,αν και μερικοί έχουν αποκτήσει σκανδιναβικό τρόπο ζωής

3 σχόλια:

crisa είπε...

katapliktiko kai me poli oraies oikones:)

Helianthi Illy είπε...

Sunfono apolita!!!:)

o malakas είπε...

eimai malakassssssss