1 Φεβ 2012

Άγιος ΓρηγόριοςΟ άγιος Γρηγόριος, γεννήθηκε το 329μ.Χ στην Ναζιανζό.Η μητέρα του Νόνα ήταν χριστιανή και για αυτό προσπαθούσε να φέρει τον Γρηγόριο κοντά στον Χριστό και να του μάθει γράμματα.Ο πατέρας του, Γρηγόριος και αυτός την χρονιά που γεννήθηκε ο Γρηγόριος έγινε Επίσκοπος της Ναζιανζού.
Ο θείος του Αμφιλόχιος τον δίδασκε Ελληνικά και ρητορική.Όταν όμως εξάντλησε τις γνώσεις της μητέρας του και του θείου του αναγκάστηκε να πάει στην Καισάρεια, για να συνεχίσει την εκπαίδευση του στην θεολογική σχολή.Τελικά πήγε στην Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία, ρητορική και ιατρική.
Στιςσπουδές του ήταν με τον Μέγα Βασίλειο οπου εκεί τον γνώρισε.Οι σπουδές τους τελείωσαν το 356μ.Χ, οπότε οι δύο άγιοι χωρίστηκαν.Ο Μέγας Βασίλειος επέστρεψε στα γενέτειρά του, ενώ ο Άγιος Γρηγόριος έγινε δάσκαλος ρητορικής στην Αθήνα.Το 357μ.Χ, όμως επέστρεψε στην οικογένεια του, στην Ναζιανζό.Όταν πήγε εκεί βαπτίστηκε, βοηθούσε τον πατέρα του και δίδασκε τους νέους της πόλης.
Μετά έγυγε και πήγε να βρει το φίλο του Μέγα Βασίλειο, που είχε ενα κτήμα στον Πόντο.Εκεί έκατσε πολυ καιρό, ώσπου έλαβε ένα γράμμα από τον πατέρα του, που του έλεγε να γυρίσει πίσω γιατί χρειαζόταν βοήθεια.Έτσι έφυγε.
Το 374μ.Χ πέθανε ο πατέρας του και μετά από λίγο καιρό και η μητέρα του.Μετά από τον θάνατό τους αποσύρθηκε στο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στην Σελεύκεια.Το 379μ.Χ πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να βοηθήσει στον αγώνα εναντίον των αιρέσεων, που διαδόθηκαν στην πόλη.Πολέμησε και με την βοήθεια του Θεού νίκησε τους αιρετικούς. Αντί για παράσημο, του δόθηκε ο αρχιεπισκοπικός θρόνος της βασιλεύουσας.Σε αυτόν τον θρόνο έκατσε πολύ λίγο. Εγκατέλειψε όχι μόνο τον θρόνο αλλά και την Κωνσταντινούπολη.
Προς το τέλος της ζωής του, πήγε στο κτήμα του στην Αριανζό. Εκεί αφιέρωσε τον χρόνο του συγγράφοντας και μελετώντας, ώπου πέθανε στις 25 Ιανουαρίου του 391μ.Χ.
Γιορτάζουμε την μνήμη του στις 25 Ιανουαρίου.