25 Φεβ 2013ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΟΙ  της Γαλάτειας Καζαντζάκη

Η Γαλάτεια Καζαντζάκη (1881-1962), συγγραφέας, κριτικός και μεταφράστρια, ήταν κόρη του λόγιου εκδότη Στυλιανού Αλεξίου. Το 1911 παντρεύτηκε το συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1926 χώρισε με το Ν. Καζαντζάκη και το 1933 παντρεύτηκε τον ποιητή και κριτικό Μάρκο Αυγέρη. Η Γαλάτεια Καζαντζάκη συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου: έγραψε μυθιστορήματα, θεατρικά, συλλογές διηγημάτων, ποιήματα και παιδικά όπως: «Γυναίκες», «Άνθρωποι και υπεράνθρωποι», «Με κάθε θυσία», «Ενώ το πλοίο ταξιδεύει», «11 π.μ.-1μ.μ.», «Κρίσιμες στιγμές», «Μια μικρή ηρωίδα» κ.α. Έγραψε επίσης και αναγνωστικά για το δημοτικό σχολείο, έργο για το οποίο βραβεύτηκε. "Οι τρεις φίλοι" ήταν ένα από τα αναγνωστικά και προοριζόταν για τη Β΄ τάξη του δημοτικού σχολείου.
Το βιβλίο περιγράφει τις περιπέτειες τριών παιδιών, του Παύλου, της Ανθούλας και του αδελφού της Νίκου. Ο Παύλος ήταν ένα μικρό αγοράκι που έπαιζε ανέμελα στο χωριουδάκι του. Όταν μεγάλωσε, οι γονείς του τον πήγανε στο σχολείο. Κάποια στιγμή έλαβε η οικογένειά του ένα γράμμα από το θείο του, που ήταν ναυτικός. Το γράμμα έλεγε ότι ο θείος του θα τους επισκεπτόταν. Ο θείος έμεινε για αρκετό καιρό στο χωριό. Όταν ήρθε ο καιρός να φύγει, ρώτησε τον Παύλο αν ήθελε να πάει μαζί του. Ο θείος συμφώνησε με τον πατέρα του Παύλου να τον πάρει μαζί του. Ο Παύλος στο πλοίο γνώρισε τα παιδιά του καπετάνιου, την Ανθούλα και το Νίκο και έγιναν πολύ καλοί φίλοι. Ένα βράδυ ξέσπασε τρικυμία και το πλοίο βούλιαξε. Οι τρεις φίλοι κατάφεραν να σωθούν και βρέθηκαν σε ένα έρημο νησάκι. Ο Παύλος, όταν ξύπνησε, βρήκε πάνω σε κάτι βράχους την Ανθούλα και το επόμενο πρωί βρήκαν στην αμμουδιά το Νίκο. Τις επόμενες ημέρες τα παιδιά πήγαν και πήρανε πράγματα από το μέρος του πλοίου που δεν είχε βυθιστεί, μάθανε να πιάνουν την τροφή τους, να ανάβουν φωτιά και να φτιάχνουν ό,τι άλλο θα τους βοηθούσε να επιζήσουν. Έφτιαξαν ημερολόγιο και κατάφεραν να πιάσουν αγριοκάτσικα, με των οποίων το δέρμα έκαναν ζεστά ρούχα για το χειμώνα. Με το σύνθημα «θάρρος παιδιά!» κατάφεραν να κάνουν και πολλά άλλα πράγματα που ήταν απαραίτητα για να οργανώσουν τη ζωή τους εκεί.
Ο χειμώνας πέρασε και ο Παύλος άρχισε να κατεβαίνει στην παραλία για ψάρεμα. Μέρες αργότερα, ο Παύλος είδε στην παραλία αποτυπώματα ανθρώπου. Στην αρχή πίστευε πως είναι ενός ναυαγού. Ήταν αλήθεια κάποιου ναυαγού ή ήταν η σωτηρία που περίμεναν; Τι θα απογίνουν οι τρεις φίλοι μας;
Καθώς διάβαζα αυτό το βιβλίο ένιωθα καθηλωμένος και μέχρι να το τελειώσω απόλυτα αφοσιωμένος σ’ αυτό. Γιατί το βιβλίο «οι τρεις φίλοι» σου παρέχει γνώσεις μέσα από την εργατικότητα και την εφευρετικότητα των παιδιών και κυρίως σου μαθαίνει την αγάπη προς τους φίλους σου. Πιστεύω επίσης πως είναι ένα καλό εγχειρίδιο για κάθε ναυαγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: