24 Ιαν 2012

Αγία Παρασκευή


Αγία Παρασκευή
Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη το 117 μ. Χ. Ο πατέρας της Αγάθων και η μητέρα της Πολιτεία ήταν χριστιανοί και την βάπτισαν με το όνομα Παρασκευή. Πολλοί θέλησαν να την παντρευτούν επειδή ήταν από πλούσια οικογένεια, αλλά η Αγία Παρασκευή αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της στον Ιησού Χριστό.
Σε ηλικία 20 χρόνων οι γονείς της πέθαναν. Τότε η αγία έδωσε την περιουσία της στους φτωχούς, στην εκκλησία και σε ένα ίδρυμα στο οποίο έμεναν χριστιανές κοπέλες. Στη συνέχεια ξεκίνησε να κηρύττει τον χριστιανισμό σε πόλεις και χωριά της Ιταλίας. Έπεισε πολλούς να βαπτιστούν χριστιανοί. Αυτό ενόχλησε πολλούς ειδωλολάτρες, όπως επίσης και τον Αυτοκράτορα Αντονίνο. Τη συνέλαβαν και την οδήγησαν μπροστά του. Ο Αντονίνος την υπέβαλλε σε μαρτύρια για να απαρνηθεί την χριστιανοσύνη. Από όλα τα μαρτύρια έβγαινε σώα. Στο τελευταίο ο Αντονίνος την προέτρεψε να ρίξει επάνω του υγρή πίσσα για να διαπιστώσει ο ίδιος αν καίει. Η πίσσα αυτή τον τύφλωσε και τότε ο ίδιος πίστεψε και ζήτησε από την αγία να τον βαπτίσει χριστιανό. Εκείνη όχι μόνο τον βάπτισε, αλλά και τον θεράπευσε δίνοντάς του το φως με την βοήθεια του θεού.
Η Αγία Παρασκευή συνέχισε να κηρύττει τον χριστιανισμό και στην Ελλάδα. Στην περιοχή των Τεμπών, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο ναός της, συνελήφθηκε από ειδωλολάτρες και στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε από τον άρχοντα της περιοχής που ονομαζόταν Ταράσιος. Την μνήμη της τη γιορτάζουμε στις 26 Ιουλίου. Στον τάφο της έγιναν πολλά θαύματα, κυρίως ανθρώπων με παθήσεις στα μάτια.
Παναγιώτης Δεληγιαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: